Admitere

Ce poţi studia?

Alegând Facultatea de Litere, vei putea să-ți dezvolți cunoștințele pe care le ai deja despre cultura, limba și literatura română, despre limbile străine studiate în liceu sau despre limbile clasice. Mai mult, vei putea să începi să studiezi limbi noi, chiar de la zero, așa cum e cazul germanei, italienei spaniolei și rusei. Pentru că specializările Limbă și literatură și Limbi moderne aplicate presupun o asociere de două limbi, vei putea să optezi pentru combinația preferată, așa încât să studiezi, de exemplu, româna și franceza, spaniola și germana, engleza și rusa, sau orice altă combinație dintre limbile moderne studiate la Litere (româna, engleza, franceza, germana, spaniola, italiana și rusa). Ai, inclusiv, varianta să studiezi doar româna, alegând specializarea Limba și literatura română – Literatură universală și comparată, sau doar engleza, înscriindu-te la Studii americane. În întreaga zonă a Moldovei, doar la Literele ieșene se studiază limbile clasice, dar și, în regim facultativ, limbi ”exotice” precum chineza, coreeana, polona sau portugheza. Nu în ultimul rând, poți opta pentru Jurnalism și știinţele comunicării, un domeniu care propune studii deopotrivă specializate şi interdisciplinare.

De ce la noi?

Pentru că Facultatea de Litere din Iaşi colaborează, în cadrul unor Programe internaționale de tip ERASMUS+, cu peste 50 de universități din toată lumea, ai toate şansele să studiezi sau să desfășori un stagiu de practică în străinătate, ca bursier UAIC, pentru cel puțin un semestru. Te poți, de asemenea, implica în activități extracurriculare (la Litere avem o trupă de teatru, iar UAIC are și un cor prestigios!) sau de voluntariat, prin proiecte individuale sau derulate de organizaţiile studenţeşti. Studenților noștri le oferim șansa unor colaborări cu posturi de radio şi televiziune locale, cu săptămânalul „Opinia Studenţească” sau cu agenţia de ştiri CuzaNet, iar mulți dintre cei mai cunoscuți oameni de radio și televiziune de la nivel național și-au început cariera aici, exact în felul acesta.

Ce poţi face după ce finalizezi studiile?

Afirmația că Facultatea de Litere pregătește profesori e adevărată, însă doar parțial. O diplomă de Litere îți dă, într-adevăr, posibilitatea și expertiza să alegi o carieră didactică, dar, pe lângă asta, îți deschide o multitudine de alte opțiuni, iar cea mai bună dovadă e că îi găsim pe absolvenții noștri nu numai în școli, ci și în multinaționale, în birourile de traduceri și interpretariat (inclusiv în cele europene de la Bruxelles!), în biblioteci, în consulate și ambasade, în studiourile de radio și televiziune, pe scurt, în mai toate instituțiile de stat și private. Programele de studiu oferite de Facultatea noastră și competențele dobândite de studenții de la Litere până la absolvire sunt numitorul comun care deschide oportunități de carieră atât de diverse și de atractive.

Preînscrierea și înscrierea online se pot realiza pe platforma inscriere.uaic.ro