Anunţuri conferinţe

 • Ca răspuns la interesul manifestat față de evenimentul online din noiembrie 2020 C. S. Lewis & Kindred Spirits Connected (peste 200 de participanți la întâlnirea Zoom), având ca invitați pe reputații specialiști în opera lui C. S. Lewis, Dr. Michael Ward, Oxford, UK, și Dr. Malcolm Guite, Cambridge, UK, pentru a marca 70 de ani de la publicarea primului dintre cele 7 volume The Chronicles of Narnia (Cronicile din Narnia), se va organiza o manifestare online similară, ‘Inklings & Kindreds’ pe 23 aprilie la 7 pm EEST (4pm BST), moderată de Dr. Kirstin Jeffrey Johnson, cercetătoare și specialistă canadiană în opera lui C. S Lewis și George MacDonald.  Invitații prinicipali vor fi  DrMalcolm Guite, Universitatea Cambridge, poet, critic literar, muzician, preot la Capela Girton College Cambridge, și Dr. Brenton Dickieson, scriitor și profesor canadian asociat la mai multe universități, între care  Regent College (Vancouver), University of PEI și universitatea online Signum.Tema întâlnirii va fi Inklings of Imagination, concentrându-se asupra valorii literaturii de imaginație și a imaginarului în general și motivele pentru care opera lui C. S. Lewis și a ”spiritelor înrudite” (Kindred Spirits) este relevantă pentru contemporaneitate. Pentru invitați, ca și – sperăm – pentru participanți, această temă nu este doar una de dezbatere pur academică, ci reprezintă însăși substanța și frumusețea vieții. Date de conectare Zoom https://blogspot.us4.list-manage.com/track/click?u=7ff617846fbd13bf3b0d16393&id=d0620f0f17&e=aa83231b48 Organizers: Linguaculture, Centre for (Inter)cultural and (Inter)lingual Research affiliated to the Department of English at “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi; Adora Christi Foundation
 • Simpozionul studențesc Colloquium Antiquitatis. Lucrările simpozionului se vor desfășura on line, în perioada 23-24 aprilie 2021. Conferința de deschidere va fi susținută de prof. dr. Marcello Marin, de la Foggia
 • Limba germană în mediul de afaceri. Oportunităţi pentru practica de specialitate şi carieră – 20 februarie 2021. Programul și afișul manifestării.
 • Psihologii, locuiri, arhitecturi în proza românească de  ieri şi de azi,  ediția I, Iaşi, 12 decembrie 2020
 • Conferinta internationala EURASME, organizata de Centrul pentru studii coreene – Facultatea de Litere, Centrul de Studii Europene – Facultatea de Drept din cadrul UAIC si Academy of Mobility Humanities, Konkuk University, Coreea se va desfasura online in perioada 26-27.11.2020 si are ca tema interdisciplinara circulatia euroasiatica a ideilor, bunurilor si persoanelor, cu axare pe schimburile interculturale. Conferinta este sustinuta de National Research Foundation of Korea si de Academy of Korean Studies. https://korea.lit.uaic.ro/en/category/activities-en/conferences/ și http://cse.uaic.ro/en/eurasme.htm
 • Catedra de Slavistică „Petru Caraman” împreună cu Catedra de Filologie rusă de la Universitatea parteneră „Lev Gumiliov” din Nur Sultan, Kazahstan organizează  în data de 25 noiembrie, ora 13.00  (ora României) Seminarul internațional „Cultura și creația în limbă și literatură”. La discuția online vor participa  cercetători din SUA, Polonia, Rusia, Kazahstan și România. Vă invităm pe platforma ZOOM, ID  – 3213793312 Cod – 806341.
 • Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Catedra de Filologie rusă de la Universitatea parteneră „Lev Gumiliov” din Nur Sultan, Kazahstan organizează  online  în data de 26 noiembrie începând cu ora 9.00  conferința științifică „Fațetele multiple ale  creației lui Kamal Abdulla în contextul literaturii universale“, dedicată celei de-a 70-a aniversări a  Scriitorului Poporului din Azerbaidjan Kamal Abdulla.  La conferința care se va desfășura pe platforma Google Meet, vor participa  profesori, doctoranzi, masterat și studenți de la Universitatea Națională Eurasiatică „Lev Gumilev”, (Kazahstan), Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, (Rusia), Universitatea Tehnică din Brest, (Belarus), Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chișinău (Republica Moldova), Universitatea Sukhumi din Tbilisi, (Georgia), Universitatea din Sumî (Ukraina) și Universitatea „Al.I. Cuza ” din Iași . Participanții la conferință au acordat o atenție deosebită creației lui Kamal Abdulla, romanelor sale Câmpia Vrăjitorilor și Manuscris incomplet, precum și problemelor legate de literatură și dialogul culturilor. În cadrul conferinței au fost anunțate două secțiuni: 1.Receptarea  și interpretarea creației lui Kamal Abdullah și 2.Cultura ca factor de unitate a lumii moderne. Lucrările vor fi susținute în în limbile rusă, română și engleză. Subiectele propuse de către participanți sunt interesante și diverse: participanții vor discuta despre percepția  creației scriitorului Poporului din Azerbaidjan  Kamal Abdulla în contextul dialogului dintre culturi și literaturi.Studenții UAIC, participanți la cursul de Multiculturalism azer din cadrul facultății de Litere, se vor întâlni cu scriitorul Kamal Abdulla în cadrul unei  “mese rotunde” în regim on-line. Pentru scriitorul din Azerbaidjan, propus la Premiul Nobel pentru literatură în 2012, studenții  au pregătit  mai multe  întrebări pe temele care îi interesează: despre scriitor și creație, despre romanul “Câmpia Vrăjitorilor”, despre tineri și problemele societății contemporane, despre relațiile culturale româno-azere. Masa rotundă va avea loc pe 26 noiembrie 2020, începând cu ora 15.00 pe platforma Google Meet: https://meet.google.com/psx-vkye-kqt.
 • The 5th International Interdisciplinary Conference devoted to the life and work of C. S. Lewis: Of This and Other Worlds, 20 noiembrie 2020
 • English Debate Club, noiembrie 2020 – Clubul de dezbateri în limba engleză se adresează studenților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași care au cunoștințe avansate de limba engleză și doresc să își dezvolte abilitățile de comunicare în public, capacitatea de argumentare și gândirea critică. În cadrul primei ediții se vor desfășura trei sesiuni de practică online și un concurs de dezbateri, în persoană sau online. Câștigătorii primei ediții vor putea deveni mentori în cadrul edițiilor următoare.Numărul de locuri este limitat.Proiect extracurricular cu finanțare M.E.N.
 • Cu ocazia Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, vă invităm la colocviul on-line RITRATTI ANNIVERSARI, care se va desfășura luni, 26 octombrie, începând cu ora 16:00.Colocviul își propune să evidențieze, printr-o serie de comunicări si discuții, figurile unor personalități italiene din domeniul literaturii, artei și filmului aniversate în anul 2020. Moderator: Conf. univ. dr. Gabriela E. DIMA. Parteneri: Centrul Cultural Italian Iași. Date de contact: Coordonator – Conf. univ. dr. Gabriela E. DIMA, e-mail: g.dima@uaic.ro; Lect. univ. dr. Corina Gabriela BĂDELIȚĂ, e-mail: badelita@uaic.ro; Lect. univ. dr. Cristian UNGUREANU, e-mail: cristian.ungureanu@uaic.ro. Programul manifestării în PDF. Link pentru acces începând cu ora 15.50aici.
 • Simpozionul Național Studențesc PLA-PR (Psihologii, locuiri, arhitecturi în proza românească de ieri și de azi), 12 decembrie 2020. Invitația de participare 
 • Colectivul de germană vă invită la evenimentul Limba germană în mediul de afaceri. Oportunități pentru practica de specialitate și carieră”, care va avea loc pe data de 22.02.2020, ora 9.00 în Amfiteatrul P1 și la 13.30 în seminar Ivănescu.
 • Conferința Internațională de Studii Românești, Ediţia a IV-a, Studiile românești în lume, 3 – 5 octombrie 2019. Programul conferinţei.
 • În perioada 6 – 10 mai 2019, Facultatea de Informatică și Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Academia Română, filiala Iași, prin Institutul de Filologie Română „A.Philippide” și Institutul de Informatică Teoretică, împreună cu Asociația Română de Lingvistică Computațională, organizează, sub auspiciul Academiei Române de Științe Tehnice, „EUROLAN 2019”, a XIV – a ediție din seria Școlilor de vară în lingvistică computațională EUROLAN. Tema acestei ediții este: „Cum să facem calculatorul să descifreze subiecte și opinii în texte?”. La eveniment se pot înscrie studenți de la studii universitare de licență, master și doctorat, dar și elevi interesați să descopere minunata lume a cercetării. Participanții vor lua contact, pe parcursul unei săptămâni de cursuri și lucrări practice, cu fascinanta lume a lingvisticii computaționale și a procesării limbajului natural, două arii înrudite ale inteligenței artificiale, în care informaticieni și lingviști își îmbină cunoașterea și creativitatea pentru a transpune „pe mașină” o parte dintre abilitățile lingvistice ale ființelor umane. Participanții vor avea ocazia să descifreze modele și tehnici de adnotare, de evaluare a resurselor lingvistice, de prelucrare a textelor și de construire de aplicații, inclusiv utilizând pachetul Alexa (Amazon, care vor pregăti mașina să dezvolte abilitatea de a recunoaște subiecte și opinii exprimate în texte). Înscrierile se fac până la data de 22 aprilie 2019, completând formularul de aici.   Pagina web (EuroLAN 2019)